Aankoopmakelaar: voordelen en aandachtspunten

Twijfelt u wel of niet voor een aankoopmakelaar te kiezen? Wanneer u voor een aankoopmakelaar kiest neemt dat kosten met zich mee en uiteraard vraagt u zich af of deze kosten het geld waard zijn. In dit artikel bespreken we wat een aankoopmakelaar precies voor u doet en kunt u uw eigen afweging maken.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Wanneer u een huis koopt heeft u meestal precies bedacht wat voor woning het moet worden. Als u dit aan uw aankoopmakelaar overbrengt kan hij of zij relevante opties aan u aanbieden. Vervolgens kan uw aankoopmakelaar met u mee om een woning te bekijken. Het deskundige oog van uw aankoopmakelaar is op dit moment ontzettend handig, op deze manier ontdekt u namelijk of uw woningwaarde ook is waarvoor deze te koop staat.

Aankoopmakelaar en onderhandelingen

Tijdens de onderhandelingen is het niet verkeerd om een aankoopmakelaar mee te nemen. Ook bij een woning verkopen kan de hulp handig zijn. De kennis van uw aankoopmakelaar maakt het namelijk mogelijk uw onderhandelingspositie te verbeteren en een scherp bod te plaatsen. Sommige aankoopmakelaars kunnen uitstekende onderhandelingsresultaten realiseren en zijn hier zeer bedreven in.

Er zijn aankoop- en verkoopmakelaars, echter worden beide specialismes nogal eens gecombineerd. Bij voorkeur kiest u voor een gespecialiseerd aankoopmakelaar, op dat moment is de kans op belangverstrengeling en een betrouwbare partij het grootst. Vraag om het aankoopportfolio van uw aankoopmakelaar en vraag na welke onderhandelingsresultaten hij of zij heeft behaald. Op deze manier kunt u beslissen welke aankoopmakelaar het best bij u past of kunt u tot de conclusie komen dat een aankoopmakelaar niet relevant voor u is.